sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Muutama kirjavinkki syksylle



Tälle syksylle on löytynyt edellisen vinkkauksen jälkeen muutama mainitsemisen arvoinen kirja, joten kirjoittelenpa talteen, ettei unohdu.


Vuorten laulu - Nguyễn Phan Quế Mai


Tämä hyppäsi eteeni uusien kirjojen hyllystä kirjastosta. Aina mukavaa löytää hyvä kirja suoraan hyllystä, se kun on itselle harvinaisempaa.

Vuorten laulussa eletään Vietnamin sodan aikoja, eli 1950-1970-lukuja. Tytön vanhemmat ovat lähteneet sotaan, ja tämä on jäänyt isoäitinsä kanssa jatkamaan arkea pommien tuhotessa heidänkin kotikaupunkiaan. 

Isoäiti alkaa kertomaan lapsenlapselleen omaa elämäntarinaansa. Ja aika huima tarina se onkin menetyksistä, sorrosta ja sinnikkyydestä. Samalla, tarinan lomassa he odottavat sukulaisiaan sodasta palaaviksi.

Tykkään paljon tällaisista sukupolvitarinoista. Vuorten laulu on hyvin kirjoitettu, ja siksi se onkin myös nopeasti luettu. Vietnamiin sijoittuvat kirjat ovat harvinaisia, eli myös mielenkiintoinen lukukokemus. 

Iso plussa Vuorten laululle tulee siitä, että tämä oli puhtaasti sukupolvitarina, eikä sisältänyt suuremmin romantiikkaa.




Kätilön koettelemukset - Patricia Harman


Tämä on kakkososa kirjalle Hope Riverin kätilö, jota suosittelen myös kovasti. Ykkösosan luin jo kolmisen vuotta sitten, kakkososa ilmestyi suomeksi juuri.

Kätilön koettelemuksissa eletään lama-aikoja 1930-luvun Länsi-Virginiassa. Työttömyyttä ja pulaa ruoasta. Hope Riveriin muuttaa sairaanhoitaja Becky Myers, joka ajautuu yhteisön kätilön työkaveriksi, vaikka ei oikeastaan siihen hommaan tahtoisi. 

Kirjasta löytyy mm. selviytymistä niukoissa oloissa, pahasti traumatisoitunut holhokki, yhteisöllisyyttä, luonnon mullistuksia ja tietenkin niitä synnytyksiä. 


Kiovan muistojen kirjuri - Erin Litteken


Vuorten laulun tapaan Kiovan muistojen kirjurissakin liikutaan kahdessa aikatasossa. Lähes nykyhetkessä Amerikassa, sekä Ukrainassa vuonna 1929. 

Maatalouden pakkokollektivismi  leviää, ja osa Ukrainasta on pieniä kyliä myöten Stalinin toimien armoilla. Eri mieltä olevat katoavat ja nälänhätä leviää. Päähenkilö Katja perheineen yrittää sinnitellä, ja samalla pitää kiinni elämästä, toivosta ja inhimillisyydestä.

Kirjan lopussa opin uuden käsitteen, holodomor. Huh. Jotenkin tosi hurjaa, Ukraina on kuitenkin maantieteellisesti lähellä meitä, ja jotenkin tämä kansanmurha on mennyt itseltä aiemmin ohi. 


P.S. täältä pääset lunastamaan kokeilujakson Storyteliin/Bookbeatiin/Nextoryyn tai Elisa Kirjaan, ja tuet samalla Lappeenrannan kristillistä päiväkotia ja koulua. Kiitos! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti