sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Kirjavinkkejä syksylle



Heh, kuvittelin, että olisin sitten edellisten kirjavinkkausten kirjoitellut luettuja kirjoja ylös jo useamman kerran, mutta se on näköjään jäänyt ajatuksen tasolle. Mutta tässä niitä nyt tulee!


Olen kiitollinen teistä jokaisesta, joka linkin kautta ottaa ilmaisen kokeilujakson Storyteliin ja/tai Bookbeatiin. Vaikka en itse asiasta henkilökohtaisesti hyödykään, on asia tärkeä. Joten kiitos jo etukäteen, jos olet joskus lunastanut tämän hyödyn, tai lunastat sen näitä kirjavinkkejä luettuasi!


Ilmaisen kokeilujakson Storyteliin ja Bookbeatiin pääset lunastamaan täältä. Vain uusille käyttäjille. Ja nyt, alla niihin kirjavinkkeihin!


Ennen kuin olimme sinun, Lisa Wingate

Tämän kirjan olenkin listannut edellisessä vinkkauksessa luettavien listalle. Tässä oli mielenkiintoinen, joskin vähän myös karmaiseva aihe, lastenkaappaaminen lastenkotiin ja siitä edelleen adoptoitavaksi. Kirja perustuu Amerikan skandaaliin, jossa orpokodin johtaja kidnappasi lapsia köyhistä perheistä ja myi näitä varakkaisiin perheisiin.

Eletään vuotta 1939, viisilapsinen perhe elää laivassa Mississippi-joella. Perheen äiti on raskaana ja joutuva yhtäkkiä lähtemään sairaalaan, jonne isä lähtee häntä viemään. Lapset jäävät laivaan odottamaan. 

Sinä aikana laivaan tunkeutuu aikuisia, jotka ottavat lapset mukaansa ja vievät orpokotiin. 

Kirjassa liikutaan kahdessa aikatasossa, nykyhetkessä ja historiassa. 

Herätti monenlaisia ajatuksia, mutta oli myös mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu.

Tältä kirjailijalta on ilmestymässä uusi kirja nyt lokakuussa. Kadonneiden ystävien kirja. Vaikuttaa hyvältä, liityin jo varausjonoon kirjastossa. Äänikirjaksi tämä on tulossa vasta vuoden päästä, joten suosittelen kirjastoa.


Alaskan taivaan alla, Kristin Hannah

Tämä on selviytymistarina Alaskasta. Perheen isä on sodassa traumatisoitunut, alkoholiin taipuvainen ja elämälleen suuntaa etsivä mies. Perhe muuttaa Alaskaan isän päähänpistosta, paremman elämän toivossa. Säiden ja hurjan luonnon keskellä elämä on kuitenkin melkoista selviytymistä. Eletään 1970-lukua.

Kuuntelin vastikään myös samalta kirjaililta Tomun ja tuulen maan. Ei mikään iloisin kirja, mutta kuuntelun tai lukemisen arvoinen. 


Hyvien synnytystarinoiden kirja, Sanna Stellan


Tämä on tänä vuonna ilmestynyt kirja, bongasin sen suoraan kirjaston hyllystä, harvinaista! Löytyy myös äänikirjana jo. Kirjassa on "kannustavia ja liikuttavia tosielämän tarinoita luonnonmukaisesta synnytyksestä". Kirjassa naiset kertovat synnytyskokemuksistaan. Monella on yhdistävänää tekijänä se, että ensimmäinen synnytys ei ole heille ehkä ollut kovin hyvä kokemus, ja sen pohjalta he ovat lähteneet perehtymään synnytykseen liittyviin asioihin ja hakemaan toisenlaista synnytystä. Itse olisin kaivannut kirjaan myös kotisynnytyksiä, mutta tämä kirja keskittyi sairaalasynnytyksiin. 

Synnytystarinoita on ihana lukea, etenkin juuri tällaisia, missä naiset ovat perehtyneet vaikkapa synnytyksen fysiologiaan ja saaneet sitä kautta kaivattuja asioita, mielenrauhaa, kivunhallintaa tai mitä kukakin, synntykseensä. Suosittelen kaikille, mutta etenkin, jos mietit, että olisiko hyvä, luonnollinen synnytys sinullekin mahdollinen. Olisi! 


Nainen ja hänen miehensä - Raamatun kertomuksia rakkaudesta ja työtoveruudesta,  Mailis Janatuinen

Tätä kirjaa ei löydy äänikirjapalveluista, mutta kaikille Raamatun naisista kiinnostuneille suosittelen tosi kovasti! Ja etenkin uudistettua, kolmatta painosta (2015). Kirjastoista löytyy. Tässä on avattu Raamatun naisten tarinoita, taustoja ja pohdittu heidän mahdollisia tuntemuksia ja vaikuttimia. Sain paljon uusia ajatuksia tästä kirjasta, ja ajattelin myös kurkata, josko kirjailijalta löytyisi muitakin kiinnostavia kirjoja. Iso suositus tälle.


Palavan taivaan alla, Mark T. Sullivan

Historiaan perustuvaa fiktiota, eli omaa lemppariani tarjolla! Tämä perustuu tositarinaan. Nyt ollaan Italiassa toisen maailmansodan aikaan. Pino Lella on teini-ikäinen poika, joka auttaa juutalaisia pakoon alppien yli Sveitsiin. Sodan edetessä hänet kuitenkin pakotetaan värväytymään Saksan armeijaan, jossa haavoituttuaan hän etenee vaikutusvaltaisen miehen autonkuljettajaksi, ryhtyen samalla vakoojaksi. Tykkäsin kovasti!

Kirjailijalta on ilmestymässä juuri uusi kirja, Kohti vihreää laaksoa. Äänikirjaksi näkyisi tulevan parin kuukauden päästä. Kirjassa eletään vuotta 1944 Ukrainassa, tositapahtumiin perustuva pakomatka halki Ukrainan, vapautta kohti.


Metsästäjä, keräilijä, kasvattaja: Alkuperäiskansojen kasvatusoppeja, Michaeleen Doucleff

Kirjailija lähti kolmivuotiaan tyttärensä kanssa tutkimusmatkalle muiden kulttuurien kasvatustapoihin. He matkustivat Meksikoon, Tansaniaan ja napapiirin pohjoispuolelle ja saivat elää paikallisissa perheissä, mukana näiden arjessa. 

Kirjassa oli mielenkiintoisia näkökulmia lastenkasvatukseen. Toki kaikesta en ole samaa mieltä, mutta monta hyvää pointtia kirjassa oli, ja siksi sitä suosittelen. Noissa kolmessa kulttuurissa oli yhteistä, että lapsilla oli mm. enemmän vastuuta, arjen taitoja ja kotityöt olivat luonnollinen osa lapsen arkea, lapset kasvoivat sopuisasti ja omaten hyvän itsetunnon. 


Muita luettuja ja tykättyjä: 

Mitä männyt näkevät, Kuin höyhen tuulessa, Tuhkaan piirretty maa, Näkymätön muuri, Helmenkalastajan tytär, Eroon vehnästä, Lapsen usko, Kolme sisarta, Hajusteentekijän tytär, Hyvä tarjous, Ruusukoodi, Metsästäjätär.


Tällä hetkellä kuuntelussa:

 Christy Lefterin Laululinnut


Lukulistalla: 


Aleppon mehiläistarhuri, Kadonneiden ystävien kirja (ylempänä siitä), Kiovan muistojen kirjuri, Sirkustyttö, Naisten taivas. 


Tässä hetkeksi luettavaa ja kuunneltavaa. Toivottavasti löytyy sullekin uusia lemppareita kirjojen joukosta. Palataan luettuihin kirjoihin taas myöhemmin. Luku- ja kuuntelutahti ei nykyään ole mikään päätä huimaava, mutta aina kun ehtii ja kerkeää :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti