Kukaan ei ole tainnut välttyä siltä tiedolta, että syntyvyys on aika surkeaa näillä main. Siihen on varmaan se miljoona syytä. Elämä on nykyään erilaista kuin ennen. Monella tapaa.
Ensimmäinen askel ja vauvan korvaavat asiat
Ensimmäinen askel lasten saamista kohtaan voi olla iso. Kun on elänyt vain itseään, ja ehkä vähän puolisoakin varten, onhan se aika harppaus antaakin itsestään koko ajan myös jollekin toiselle. Jos ei ole vauvakuumetta tai muutoin järisyttävää tarvetta lisääntyä, niin eihän se oikeasti ole mikään houkutteleva diili, vaan kuulostaa aika nihkeältä. Ja nimenomaan, että se kuulostaa siltä, ei että se olisi sitä oikeasti.
Etenkin, kun nykyään esillä on enimmäkseen lapsiperheilyn negatiivisimmat puolet, niin asiaan vihkiytymätön voi saada aika surkean kuvan koko lapsiperheilystä.
Aika monilla pariskunnilla hoivaamisen tarve täytetään lemmikkieläimen läheisyydellä. Mustikkapastan Anna kirjoittikin siitä, kuinka yksi syy vauvakatoon ovat koirat. Ja kissat.
Omakohtaisesti voin sanoa, että ennalta on hyvin vaikea arvuutella mitään lapsiperhe-elämän hyviä puolia, elämän ihanaa täyteyttä tai sitä valtavaa onnea, mitä saa osakseen. Ensimmäisen lapsen odotus oli kuin olisi päättänyt lähteä sotatantereelle. Valmistautumista sotaan, jotta selviäisi siitä elossa.
Ja sitten sitä sotaa ei tullutkaan. Usko mua. Mä ajattelin nuorena aikuisena, että ehkä ei sittenkään lapsia mulle, kiitos. Ja nyt onkin aika hienoa, ja haluan lisää ja lisää, heh.
Rahahuolia
Sitten vielä se äitien eläke. Kotonaolo nakertaa eläkkeen kertymistä rankalla kädellä. Ja kuitenkin, kun saa lapsen, niin kyllä sen kanssa aika monet haluaisivat siellä kotona olla niitä ensimmäisiä vuosia. Äidit töihin, että eläkkeet ei kärsisi?
Vai entä jos vaihtoehto olisikin se, että lapsen ensimmäisiä vuosia arvostettaisiin, ja myös vanhemmilta saatu hoiva ja hoito olisi yhtä arvostettua taloudellisestikin, kuin se päivähoito? Etenkin kun tiedetään, että alle kolmevuotias ei itsessään hyödy hoidossaaolosta (en sano, etteikö päivähoito olisi monille perheille silti hyvä ja tarpeellinen vaihtoehto). Itse tämä yhteiskunta on eläkeongelman tehnyt sillä, että eläkettä ei juurikaan kerry oman lapsen hoitamisesta.
Ja vuoden vaihtuessa tulee voimaan myös päivärahauudistus, joka ei varmasti ainakaan lisää syntyvyyttä. Monilla äitien foorumeilla nousee esiin vanhempainrahat ja niiden suuruus. Vauvahaavetta lykätään joskus myös siksi, että ehdittäisiin olla töissä välissä, ettei tiputtaisi minimirahoille.
Minullehan taitaa olla käymässä juuri niin. Se aika, joka yrittämistä lykätään, voi vaan joskus olla kohtalokastakin. Hedelmälliset vuodet voivat loppua kesken, ne eivät ole omissa käsissä.
Kyllä raha oikeasti vaikuttaa monien ihmisten mielessä. Tottakai lapsiin menee rahaa, onhan siinä lisää suita ruokittavana ja puettavana, vaikka ei ostaisikaan tonnin lastenvaunuja tai mitottaisi asuntolainaa niin, että jokainen lapsista saa oman huoneen. Tai harrastaisi jääkiekkoa ja ratsastusta. Ihmiset määrittelevät hyvin eri lailla sen, mitä rahalla saatavia hyödykkeitä hyvään elämään tarvitaan.
Yleinen keskustelunaihe on se, että johonkin tiettyyn lapsimäärään ihminen kokee perheellään olevan varaa, ja sen yli menevä lapsiluku nakertaisi sitten harrastuksia ja muuta elintasoa.
Kyllä, jotkut perheet kokevat, että rahan takia on asetuttu toiveita pienempään lapsilukuun.
Yksilökeskeinen kulttuuri, ilmasto, erotilastot, hormonihäiritsijät..
Onhan oikeasti paljon syitä ja "syitä", miksi ei lapsia halua hankkia/saada/tehdä. Todella paljon eri syitä. Erotilastot. On erottu, niin ei ehditty saada lapsia, ja seuraavan kumppanin kanssa tuleekin sitten kiire, tai ikä saattaa tulla vastaan. Ilmastoasiat saattavat ahdistaa. Tai maailman pahuus. Tai ei vain halua niitä lapsia.
Ja sitten vielä sekin, ettei välttämättä saa vaikka haluaisi. Toiset taas ehkäisevät tehokkaasti, toiset turvautuvat aborttiin.
Hormonihäiritsijät. Juomavesi on täynnä lääke- ja hormonijäämiä. Toki niitä osattaisiin suodattaa, mutta se tulisi kalliiksi. Hormonihäiritsijöitä, kemikaalijäämiä ja muita löytyy ruoasta ja muovituotteista, ja vaikka niistä goretex-vaatteista joilla kuorrutetaan lapsemme. Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet sekoittavat monien omat hormonit ja niin edelleen.
Ja koska katson ja ajattelen asiaa vain omasta näkökulmastani, varmasti unohdan ainakin parikymmentä asiaan liittyvää seikkaa.
Kun syitä on niin paljon ja syntyvyyttä kuitenkin haluttaisiin lisätä, on tämä nykysuuntaus vähintäänkin erikoinen.
Kirjoitinkin kesällä aiheeseen liittyen, angsteissani synnytystalkoista keskenmenon jälkeen. Lapsia kaivataan tähän yhteiskuntaan, mutta sen eteen ei olla valmiita panostamaan.
Puutalobabyn Krista haastoi näyttämään sitä kaikkea rikkautta, mitä lapset ovat tuoneet elämään. Mun rikas arkeni löytyy Instagramin storyista, tuuhan sinne tästä!
Kurkkaa myös Kaksi edellistä vuotta ovat olleet parhaat ikinä, koska ne on oikeasti sitä olleet.
Syntyvyyttä on monenlaista. Osa on toivottua ja osa on ei-toivottua. Syntyvyyden niputtaminen yhden katon alle ei anna todellista kuvaa asiasta.
VastaaPoista