sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Tarvitseeko kolmanteen synnytykseen valmistautua?


Rakastan teoreettista pohdintaa ja kaikenlaista analysointia (en jahkailua ja jossittelussa elämistä) ja sama pätee myös lempiaiheeseeni, synnytysjuttuihin. En ole raskaana, mutta pohdiskelen mahdollista seuraavaa raskautta ja synnytystä, sekä synnytykseen valmistautumista.

Vaikka tiedän synnytyksen normaalista fysiologiasta jonkun verran, ajattelen tietäväni silti vasta vähän. Aina voi oppia uutta!


Eräs monilapsisen perheen äiti antoi minulle hyvän vinkin synnyttämiseen liittyen. Jokaisesta omasta synnytyksestään kannattaa ottaa opiksi mahdollista seuraavaa varten, sillä kaikki synnytykset ovat erilaisia. 





Ensimmäisellä kerralla en uskonut kaikkea


Ensimmäinen synnytykseni oli hyvä synnytys. Olin valmistautunut ensimmäiseen synnytykseen ihan ok, mutta en uskonut rentoutumisen tärkeyteen. Tietoa oli, mutta se tieto ei vielä mennyt luihin ja ytimiin kohdallani. Nämä asiat halusin itse ottaa opiksi seuraavaan synnytykseeni, joten tankkasin lisää tietoa naisen ihmeellisestä kehosta. Siitä, mitä kropassa tapahtuu missäkin kohtaa, miten hormonit vaikuttavat, miten pelko ja jännitys vaikuttaa jne. Tuttuja juttuja, mutta halusin osata ne tyyliin ulkoa, jotta ne toisivat rauhan ja varmuuden. Ja toivathan ne. 


Rentoutumiseen panostaminen


Rentoutumiseen kiinnitin huomiota huomattavasti aiempaa enemmän toiseen synnytykseeni valmistautuessa. Siihen, miten muistaisi hengittää paremmin, rauhallisemmin. Harjoittelinkin sitä etukäteen, jotta se olisi muistissa sitten myös synnyttäessä.

Yksi rentoutumiskeino on synnytyslaulu, ja sitäkin mietin synnytykseen valmistautuessa. Kokeilin eri äänteitä ja koitin saada tästä ääntelyiden  tuottamisesta itselleni luonnollisempaa. Raskausaikana mietin myös erilaisia mielikuvia rentouden tueksi. Hengittelin ja keskityin.




Omalla kohdallani tämänlainen synnytykseen valmistautuminen kannatti. Synnytyksen ajan oma oloni oli aivan huippu luottavainen, kehoni ja mieleni rennon keskittynyt, jättäen taakseen kaiken epävarmuuden ja epäilyksen. Rento keho, ja äänen kautta rentouttaminen edisti synnytystäni, ja synnytyslaulu (se äänenkäyttö) helpotti huimien supistusten vastaanottamista vielä ponnistusvaiheessakin. 


Jos nyt olisin raskaana



Vaikka viimeisin synnytykseni oli todella upea, koen valmistatumisen myös seuraavaan synnytykseen tärkeäksi. Kerätä lisää tietoa, jota sitten lisätä aiemman pohjan päälle. Miettiä, kuinka tukea rentoutta vielä enemmän myös ponnistusvaiheen aikana.

Hyviä vinkkejä synnytykseen valmistautumisesta olen saanut mm. Aktiivinen synnytys ry:n keskusteluryhmästä facebookista ja Rento synnytys -verkkokurssilta.

Lääkkeetön synnytys?


Vaikka minulla on takanani vain lääkkeettömiä synnytyksiä, ei se lääkkeettömyys ole se itseisarvo. Tavoitteena ei edelleenkään ole mennä synnyttämään lääkkeettä hammasta purren, vaan kehoa ymmärtäen ja auttaen. Uskon, että iso tekijä lääkkeettömyyteen pyrkimisessä omalla kohdallani onkin ns. päästä helpommalla. Tieto ja sen tiedon sisäistäminen, ne ovat minun kohdallani olleet avaimia siihen. Jyllannin suomineito kirjoittaa mielenkiintoisia ajatuksia lääkkeettömiin synnytyksiin liittyen täällä.

Niin ja onhan minulla myös yksi huvittavan konkreettinen asia seuraavaa synnytykseen valmistautumistani varten. Laita hyvä nainen se bikinien yläosa päälle jo heti synnytyksen alkaessa, sillä muuten se unohtuu kyllä tärkeimpien asioiden jalkoihin! Sillä juuri näin minulle kävi. Ei siinä muuten mitään, mutta ajatuksissa oli saada synnytyskuvia muistoksi, sellaisiakin, joista muutama olisi myös julkaisukelpoinen. Vaan eipä tainnut sellaisia tulla tällä kertaa. Muutenhan kuvissa ei mitään intiimimpiä ruumiinosia näkynyt, mutta ne tissit! 

Miten sinä olet kokenut synnytykseen valmistautumisen? Minkälaisia eroja valmistautumisessasi on ollut eri synnytysten välillä?



Arkikuulumiset löytyvät instagramin puolelta iloelolaura-nimen takaa. Hyppää mukaan :)

6 kommenttia:

  1. Neljä lasta synnyttäneenä en oo ikinä oikein valmistsunut muutenko tiedostamalla että se tulee sattumaan ja hengissä siitä selvitään :D aina se kipu kuitenki on yllättänyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei toinen synnytys suoranaisesti sattunut, tuntui kyllä kovasti. Mutta olinkin "valmentautunut" juuri sitä ajatusta kohti :)

      Poista
  2. Siis mun täytyy tässä kohtaa todeta,että mä oon valmistautunut ajattelemalla,että siitä selvitään ja se tekee kipeää. Mä oon pystynyt joka synnytyksessä hengitellä tosi rauhassa ja olla rentona. Kätilöt on sitä aina ihmetellyt ja kysellyt oonko käyny jollain kurssilla. No en oo!tulee näköjään luonnostaan. Mieskin tiesi viimeisessä synnytyksessä hengittelyä kuunnellessa,että koska ponnistusvaihe rupeaa olemaan lähellä. Tulee vissiin vähän syvemmin hengiteltyä silloin 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä tosi hyvä, että oot osannut rentouden ja hengityksen! Nehän onkin ne kehon omat keinot niin moneen asiaan, mutta niiden käyttäminen ei ole nykyään mitenkään itsestäänselvää. :)

      Poista
  3. Hyvä kirjoitus. Näitä sun pohdintoja on mukava lueskella.

    Minä olen valmistautunut miettimällä edellisiä synnytyksiä ja sitä, voisinko itse tehdä jotain toisin tai havaitsinko jonkin asian erityisen toimivaksi. Näinhän se on, että kaikki synnytykset ovat erilaisia tai ainakin tähänastiset neljä ovat olleet.

    Kovin tarkkoja suunnitelmia en ole koskaan tehnyt, ja se on omalla kohdallani ollut hyvä asia. Ehkä se on osaltaan vaikuttsnut nyös siihen, etten koe kohdanneeni sitten pettymyksiäkään, kun joku oikein kovasyi toivottu asia ei toteutunutkaan. Tällä en kuitenkaan tarkoita, etteikö asioita kannattaisi ajatuksen tasolla käydä hyvinkin tarkkaan läpi.

    Kivusta olen ajatellut, että se kuuluu asiaan ja on hyväkin merkki. Toisaalta olen ajatellut, että sairaalassa (jossa siis itse haluan synnyttää) on tarjolla myös lääkkeellistä kivunlievitystä, mikäli se siinä hetkessä tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta. Tähän mennessä kokemusta on kertaalleen siitä, ja kolme kertaa on sitten menty ihan luomuna.

    Synnytystä voisin pohtia myöhemmin tarkemmin omassa blogissani vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! :)

      Olen samaa mieltä sun kanssa tuosta, että on hyvä ajatuksen tasolla käydä asioita tarkkaan läpi, perehtyä. Sanan "suunnittelu" käyttäminen synnytyksen mietinnän yhteydessä puolestaan tuntuu jotenkin hassulta. :)

      Poista