tiistai 4. syyskuuta 2018

En ota stressiä yöimetyksen lopettamisesta tällä kertaa


Yöimetys ja sen lopettaminen tuntuu olevan aika yleinen puheenaihe vauva- ja pikkulapsiperheissä. Minkä ikäisenä yöimetykset lopetellaan ja miten se tulisi tehdä niin, että se onnistuisi mahdolllisimman kivuttomasti. Muistan esikoisen vauvavuodelta, kun itselläkin alkoi tuntua paine yöimetyksen lopettamiseen vauvavuoden viimeisten kuukausien ja päivien käydessä vähiin. Nyt kuopuskin alkaa lähennellä ensimmäistä syntymäpäiväänsä, ja se herättää itsessä ajatuksia.



Stressasin esikoisen aikaan yöimetysasiaa, vaikka itse koin yöimetyksen helpoimmaksi ja nopeimmaksi keinoksi saada lapsi jatkamaan yöunia, kun vauva nukkui kainalossani.  Ja näin ollen sain itsekin unta mahdollisimman nopeasti. Lisäksi esikoinen oli suolioireinen lapsi, joka oireili etenkin öisin, niin niitä unen keskeytyksiä todellakin oli. Vaikka tiesin, että yöimetyksen pois jättäminen ei olisi ratkaissut asiaa millään lailla, mietitytti asia minua silti vähän liiankin kanssa, sillä minusta tuntui, että oli sosiaalisesti hyväksyttävämpää lopettaa jo yöimetykset, kuin jatkaa samaa, totuttua kuviota.

No, en sitten kuitenkaan lopettamalla lopettanut yöimetyksiä missään vaiheessa, vaan ne loppuivat itsestään lapsen ollessa noin puolitoistavuotias, kun hän alkoi nukkumaan levollisemmin, eikä kaivannut enää maitoa. Ja hyvä niin. Itselle jäi hyvä mieli siitä, etten toiminut, tai joutunut toimimaan oman oloni vastaisesti. Joillekin perheille voi olla sopiva ratkaisu jättää yöimetykset jo aiemmin pois, mutta meille se ei ollut. Itseään ja omia olojaan kannattaa uskoa.




Nyt toisen lapsen kanssa en enää jaksa stressata sitäkään vähää, mitä esikoisen kanssa. Yöimetyksiä en aio lopettaa nyt ainakaan vauvavuoden aikana, katsotaan sitä sitten taaperovuoden aikana. Sen sijaan olen vahvistanut omaa päätöstäni etsimällä tietoa yöimetyksen hyödyistä, ja tehnyt yöimetyksestä itselleni mahdollisimman helppoa, sekä opetellut nukkumaan vauva kainalossa tarvittaessa. 



On ollut mielenkiintoista nähdä tälläkin kerralla, kuinka sitä voi itsekin oppia nukkumaan aivan eri lailla, kun sängyssä on vauva. Ensimmäiset viikot taisivat itselläni olla katkonaista, uuden opettelua ja tottumista. Onneksi yöimetys tuottaa äidillekin melatoniinia, joten uudelleen nukahtaminen on nykyään nopeaa.


Jos joku olisi kertonut minulle vaikka viisi vuotta sitten, että nukun ihan hyvin vauva kainalossa, useamman kerran yössä imettäen, niin en olisi kyllä uskonut! 



Meidän arkeen pääsee mukaan instagramin puolella iloelolaura, tuuhan sinne! :)

2 kommenttia:

  1. Yksivuotiaana hammaslääkärissä kyllä paheksuttiin yöimetystä. Meillä esikoinen söi yöllä vuoden vanhana pahimmillaan tunnin välein ja yleensä aina useamman kerran yössä. Neidillä tulee ensi viikolla täyteen 11 kk. Hän nukahtaa illalla omaan sänkyyn ja tulee viereen joskus neljän jälkeen. Monesti vasta jopa vähän ennen kuutta. Olen kyllä huomannut että mitä myöhemmin hän tulee viereen, niin sitä vaikeampi on saada hänet nukahtamaan enää. Ja jos tulee vasta vähän ennen kuutta, niin turha toivo enää yrittää saada nukkumaan. Otan siis viereen kun hän itkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh, eihän yöimetys yksistään ole mikään syy hammaslääkärissä paheksua, sokerit ruokavaliossa yhdistettynä imetykseen toki sitten taas reikiä voivat aiheuttaa.
      Meilläkin esikoinen söi useammin yössä kuin tämä nuorempi, mutta esikoinen olikin mahaoireinen lapsonen ja osa heräämisistä oli oireilua. Vieressä nukkuu tää nuorempikin, niin en kyllä tiedä monta kertaa herää, yleensä varmaan se muutama :D

      Poista